Tajomstvo nájdenia lásky,

keď ste (bolestne) single

Keby mi v dvadsiatich rokovch niekto povedal, že pána „Pravého“ – Grega,  stretnem až  v 42 rokov, bola by som sklamaná a pravdepodobne nahnevaná. Pri spätnom pohľade to bolo perfektné načasovanie. Ale nechápte ma zle – nebavilo ma byť slobodnou. Pre mňa to bola skúška, ktorá sa mi zdala nekonečná. Až s odsupom času som pochopila, že všetko má svoj dôvod.

Možno tým mojim je práve toto svedectvo pre slobodné ženy, ktoré už dlho čakajú a strácajú nádej. Od našej svadby s Gregom som sa rozprávala s mnohými slobodnými ženami. Všetky sa snažíme bojovať so životom, prácou a randením – a snažíme sa ostať optimistické že nájdeme svoju pravú lásku. Stretnutia s týmito ženami, ako aj vlastné skúsenosti ma presvedčili, že ženské srdce je silne spojené s túžbou milovať a byť milovaná.

V skutočnosti je každé srdce takto prepojené, ale srdce ženy túži po láske tak, ako záhrada túži po slnku a vode. Väčšina žien má sen byť bezpodmienečne milovaná a prijatá mužom, s ktorým chce vychovávať deti. Viac bolestnejšie to začína byť okolo tridsiatky. Náš boj je často spojený s posmešným hlasom v našich hlavách, ktorý hovorí: „Ak čoskoro nenájdem svojho manžela, môj sen mať deti sa nemusí splniť.“ Pravdou je, že tento životný stav môže byť frustrujúci, ale nezabudnite, nie ste v tom samé.

Jedna z otázok, ktoré počúvam najčastejšie, je: Čo si urobila, aby si nestratila nádej? Aby som bola úprimná, stále som dávala jednu nohu pred druhú a trápila som sa takmer na každom kroku. Zamerala som sa na veci, ktoré som rada robila, maximálne som využila svoju slobodu na cestovanie, v noci som písala diplomovku na magisterský titul a trénovala na pár maratónov. Navyše, a nebolo to tak očarujúce, vyčerpala som každú možnosť spoznať nesprávneho životného partnera – väčšinou preto, že som nepočúvala svoje srdce. Keby som sa vážne pozrela na niektorých mužov, o ktorých som sa zaujímala, musela by som uznať, že sú pre mňa nevhodní, no vytvorila som si nezdravé pripútanosti, ktoré bolo ťažké zlomiť a bála som sa, že nič iné nebude fungovať.

Bola to dlhá, namáhavá a niekedy mučivá cesta, ktorá ma priviedla k mojej osobnej odovzdanosti a šťastiu. Uvedomila som si, že to, čo robím, nie je dobré pre moju dušu a bola som dosť unavená z frustrácie a zlých rozhodnutí, aby som sa konečne vzdala tohto môjho veľkého hľadania. Môj duchovný vodca ma viedol k tomu, aby som sa každý deň modlila: „Pane, pomôž mi byť otvorená láske, ktorú mi dnes posielaš.“

Táto modlitba ma presvedčila, že iba Boh môže poskytnúť láskyplné prijatie a pokoj, po ktorých moje srdce túžilo. Práve toto skutočné odovzdanie môjho srdca spôsobilo, že som si uvedomila, aká som požehnaná veľkodušnými darmi milosti, priateľmi, rodinou a dokonalého Božieho zabezpečenia, ktoré ma už obklopovali. Konečne som dosiahla mier – dlhý a ťažko vybojovaný mier. Vedela som sa stotožniť so slovami svätého Augustína: „Moje srdce bolo nepokojné, kým nespočinie v Tebe, Pane.“Keďže som sa skutočne odovzdala a vrúcne som sa modlila, aby som bola otvorená láske, ktorú mi Boh chcel zoslať do môjho života, už nebolo mojou nádejou ani zámerom nájsť si manžela. Predpokladala som, že budem aj naďalej vidieť Jeho lásku v ľuďoch v mojom živote, vo svojich skutkoch služby – ako je napríklad vyučovanie malých detí v nedeľnej škole.

ALE v Božom dokonalom načasovaní mi Grega predstavili blízki priatelia o necelé dva mesiace neskôr. Greg a ja sme presvedčení, že načasovanie bolo rozhodujúce pre úspech nášho vzťahu. Veríme, že keby sme sa stretli v inom bode nášho života, ani jeden z nás by v tom druhom nerozpoznal spoločníka svojho srdca, keďže sme boli stále v procese odovzdávania sa a prípravy jeden na druhého.

Odovzdať sa Bohu a Jeho láske je jediný istý spôsob, ako dosiahnuť šťastie v každej etape a situácii v živote. Táto lekcia bola kritická, keď som bol slobodná, ale pokračuje aj teraz, keď bojujem s rôznymi prekážkami ku šťastiu. Sme skutočne povolaní ku šťastiu a bez ohľadu na náš životný stav, najlepší spôsob, ako ho nájsť, je spočinúť vo vedomí, že sme bezpodmienečne milovaní a akceptovaní, a odovzdať svoj život Božej Prozreteľnosti.

Jacqueline Halbig von Schleppenbach (prebraté zo sesterskej zoznamky www.avemariasingles.com)

Foto: ilustráčná

Zobraziť všetky novinky

Nájsť partnera pre život


Stať sa členom